Sofie's Star Wars Site

     
 
       
 

Tekenen en ik

     

Eindresultaten en algemene opbouw van een tekening

Momenteel werk ik met 5 soorten tekeningen als eindresultaat, deze zijn:

De meeste eindresultaten beginnen hetzelfde, namelijk met een gewone schets. Ik heb echter de slechte gewoonte direct in detail te willen tekenen. Daarom sla ik het schetsen meestal over. Dit geeft soms een slecht resultaat op vlak van proporties. Hieronder zal ik de eindresultaten apart beschrijven. Bij ‘specifieke opbouw en tips’ kan u vinden hoe ik exact teken.

 
 
  • Potloodtekeningen.

Deze tekeningen zijn eigenlijk goed uitgewerkte schetsen. Meestal sla ik het schetsen over en komen deze tekeningen gewoon direct op papier. Afhankelijk van de manier waarop ik op mijn potlood druk, hoeveel schaduwvlakken ik aanbreng, welk materiaal ik gebruik (potloden, papier, gom, … geven allemaal een specifiek resultaat), verschilt het resultaat.

Het is raadzaam een spuitbus (of haarlak) om potloodtekeningen te bewaren te kopen. Een potloodtekening kan al na een week vervagen! Vergelijk deze tekening met hoe ze er nu uit ziet:

Enkele voorbeelden: links naar bejedi: Laeïda, Aayla, Korto, Anakin vs. A'Sharad, Twi'lek, Zabrak, Zaja1, Zaja2, Zaja3, ...

links naar JediAayla: Aayla 1, Aayla 2

 
 
  • Stiftjestekeningen.

Deze tekeningen worden met Staedtler pigment liner stiftjes getekend. Dat zijn water- en documentproof stiftjes. Als ik er echter, nadat de inkt droog is (duurt niet zo lang), hard op gom, zal de inkt gedeeltelijk verdwijnen.

Ik gebruik meestal een 0.3, maar af en toe kan een 0.1 en een 0.5 ook van pas komen. Ook heb ik twee 0.3 stiftjes die beschadigd zijn: de punt is ervan ingedrukt. Bijgevolg moet ik er harder op drukken om een volle lijn te krijgen. Maar dit neemt ook met zich mee dat ik ermee makkelijk schaduwvlakken mee kan aanbrengen.

Enkele voorbeelden: link naar bejedi: Korto en Khaleen, Bultar Swan & Kit Fisto, Luminara Unduli, Mace Windu, T’ra Saa, Tholme, Alpha, ...

Meestal maak ik eerst een schets of een iets gedetailleerdere potloodtekening. Maar deze zijn normaal niet zo uitgewerkt als de potloodtekeningen. Af en toe valt het ook voor dat ik direct met stiftjes begin te tekenen, zoals bij deze tekeningen:

Als ik per ongeluk een fout maak, los ik dat op deze manier op:

  • Als het een kleine fout is, dan schuur ik deze weg met de plooi van een stukje schuurpapier, of met een scheermesje. Daarna gom ik de vuile plek uit, en normaal gezien is er niets meer te zien. Deze techniek kan ik enkel maar een of twee keer toepassen, afhankelijk van de dikte van het papier. Anders verkrijg ik een gat in het blad. Indien dit toch gebeurt, kan ik nog altijd de volgende techniek gebruiken.
  • Als de fout een vlak beslaat, dan kleef ik er een wit etiket over, en als ik de fout nog door het etiket zie, plak ik er gewoon nog een op. Bij het inscannen is de rand van dit etiket al minder zichtbaar. Indien deze toch nog opvallen, veeg ik de randjes weg in een tekenprogramma zoals Adobe Photoshop.

Foto van deze werktechniek:

 
 
  • Ingekleurde tekeningen met Adobe Photoshop (Elements of vroeger 5.0)

Dit zijn bewerkingen van de twee vorige tekeningen. Zowel potlood - als stiftjestekeningen kleur ik in met dit programma. Ik scan een tekening in, en dan voer ik volgende bewerkingen uit:

  • Ik roteer de tekening zodat ze horizontaal staat. Ik optimaliseer de tekening en maak ze klaar voor ze in te kleuren: vieze vlekken, zwarte randen van bij het inscannen, verkeerde belichting, … verwijder ik.

Dit doe ik met het ‘toverstafje’: Ik klik ergens op de achtergrond. Dit instrument omlijnt dan mijn tekening en zorgt ervoor dat ik alleen de achtergrond kan bewerken. Met het gommetje of met het emmertje egaliseer ik dan mijn achtergrond. Door andere overbodige vlakken ermee aan te duiden, kan ik die ook verwijderen. De randen van een etiket veeg ik hiermee ook weg.

Met de functies ‘contrast’, ‘helderheid’, ‘kleurschakeringen’, … pas ik eventueel nog de kleuren en belichting aan.

  • Ik zoek bijvoorbeeld op het internet de kleuren op die ik wil gaan gebruiken: Ik sleep een foto van het desbetreffende personage in een nieuw geopend Adobe document. Nu kan ik met het pipet de kleuren overnemen wanneer ik ze nodig heb. Tijdens het kleuren zal ik die kleuren nog donkerder en lichter maken, dat hangt af van de belichting van het vlak dat ik kleur.
  • Dan begint het echte kleuren. Ik neem het verfborsteltje en stel er de gepaste waarden in. Ik kies de grootte. Dit hangt af van welk vlak ik ga inkleuren. Dan kies ik hoeveel het penseel mag dekken. Meestal neem ik een waarde tussen 10 en 40 procent, afhankelijk van de kleur. Ik stel ook nog donkerder / darken in, in plaats van normaal. Door deze functie zullen de meeste potloodlijnen zwart blijven.

Nu begin ik een eerste laag van een kleur aan te leggen. Dat kleur is zeer licht. Door een tweede laag aan te leggen, wordt het gekleurde oppervlak donkerder. Zo kan ik dus schaduwen aanbrengen. Ik werk kleur per kleur, zodat ik zeker ben dat ik altijd met dezelfde kleuren werk waar nodig. Als alles is ingekleurd, dan maak ik soms met een zwarte kleur (geringe dekking: ongeveer 10 procent) nog wat schaduw. Met een witte kleur, en in plaats van donkerder / darken, lichter / lighten, brenk ik vlakken aan waar extra veel licht op schijnt. Met de optie ‘zon’ kan je cameraeffecten aanbrengen. Deze kan je gebruiken als iets bijvoorbeeld blinkt of veel licht uitstraalt.

Voor lichtzwaarden bestaat er een speciale techniek om de gloed aan te brengen, maar deze gebruik ik niet. Mijn getekende lichtzwaarden zijn rechthoekig en ik wil er inkleuren op wat ik al getekend heb. Het witte gedeelte vul ik op met een witte lijn. De dikte van deze lijnen is verstelbaar. Als mijn lichtzwaard niet helemaal recht is (vanboven durven ze wel al eens breder te zijn), dan laat ik een andere witte lijn overlappen voor de juiste vorm. Dan neem ik de kleur voor het lichtzwaard en trek ik een lijn waar de kleur moet komen.

In Elements worden telkens nieuwe lagen gevormd bij het trekken van een lijn. Hier stel ik bij de gekleurde omtreklijnen de laag in op ‘lighten' of een andere functie, die ervoor zorgt dat je door de lijn ziet, en dus een soort van gloed verkrijgt. Zo breng ik nog enkele lijnen gloed aan. Vergeet niet op het einde alle lagen zichtbaar samen te voegen!

In de oudere versies van Adobe, zoals in 5.0, worden er bij een lijn geen nieuwe lagen gevormd. Hier moet je gewoon dezelfde instellingen als bij het penseel instellen: de dekking tussen 10 en 40 procent, lichter / lighten, en de gewenste grootte.

Fotos van deze werktechniek:

Af en toe gebruik ik speciale functies zoals neon gloed om zo’n inkleuring te bekomen:

Enkele voorbeelden: bijna al mijn ingekleurde tekeningen zijn op deze wijze gemaakt. De andere zijn met vetpotloden of aquarelpotloden. link naar bejedi (met Adobe vanaf Aayla secura collage), link naar xan's pagina

 
 
  • Ingekleurde tekeningen met aquarelpotloden of vetpotloden.

Deze tekeningen bevatten gemiddeld minder details. Ik maak eerst een potlood of stiftjestekening. Meestal een stiftjestekening omdat de lijnen hiervan nog vrij duidelijk blijven bij het inkleuren. Dan begin ik aan het kleuren. Om schaduwvlakken te kleuren gebruik ik een donkerder kleur dan het basiskleur van het vlak. Af en toe gebruik ik zwart en gewoon potlood om de schaduwen duidelijker te maken. Ik heb de gewoonte hard op de potloden te drukken om een vol kleur te bekomen. Als alles ingekleurd is ge ik er nog eens over met een stiftje. De meeste stiftjeslijnen zijn vervaagd door de kleurlaag, en die maak ik nu weer duidelijk.

Deze techniek verslijt wel snel mijn stiftjes: door de stoffen in de potloden, vooral in de vette, raakt het stiftje verstopt. Even op een ander blad schrijven lost dat probleem op. Maar ik begin dan vanzelf iets te hard op de stiftjes te drukken. Bijgevolg gaan ze kapot en kan ik ze voor mijn stiftjestekeningen gebruiken.

Als ik met aquarelpotloden werk, dan kan ik eventueel de kleuren meer open wrijven met een nat penseel. Dit kan handig zijn bij donkere kleuren. De poriën van een blad kunnen dan nog niet helemaal gekleurd zijn en dat geeft en minder mooi resultaat. Door het water op de verfborstel worden die poriën dan wel gevuld, en verkrijgt men een glad en vol gekleurd oppervlak. Te veel water doet het papier echter golven, dus gebruik niet meer dan nodig.

Enkele voorbeelden:

Fan Fiction: Obi-Wan, Anakin, Laeïda, Vara, Twi'lek Bounty Hunter (1), Twi'lek Bounty Hunter (2) , Swoop Bike

 
 
  • Ingekleurde tekeningen met aquarelverf

Deze tekeningen bevatten gemiddeld nog minder detail. Ik gebruik dezelfde methode als hierboven, alleen verf ik de tekeningen nu. Dit doe ik ofwel met gewone aquarelverf, ofwel met mijn aquarelpotloden. Deze potloden kunnen met water gecombineerd verf vormen. De potloden kunnen dus op verschillende manieren gebruikt worden:

  • Gewoon kleuren (zie punt 4)
  • Na het inkleuren de kleuren voller maken door er even met een penseel op te dippen (zie punt 4)
  • De potloden in water doppen en dan ermee kleuren
  • Zachtjes inkleuren en met een verfborstel openverven (zie dit voorbeeld: link ). Dit geeft de indruk alsof de tekening geverfd is.
  • Eerst kleur aanbrengen op een ander blad, dan met een natte verfborstel opdoppen en op de tekening aanbrengen. Deze techniek staat zo goed als gelijk aan die van het verven.

Enkele voorbeelden: oude tekening met verf: link naar bejedi

 
Site Map | Privacy Policy | Contact | 2004 Sofie