Sofie's Star Wars Site

     
 
       
 

Tekenen en ik

     

specifieke opbouw en tips

 
 
 
 
  • Tekenen:

Hoe beginnen:

Als ik een bepaald personage wil tekenen, zoek ik eerst wat foto’s en / of tekeningen op. Meestal duurt dit langer dan nodig, want ik heb de gewoonte alles van het personage te (her)lezen. Aangezien ik er een tijdje mee bezig ben, kan ik mij mijn toekomstige tekening goed voorstellen. Ik neem als voorbeeld Korto Vos.

Dan begin ik een specifieke compositie of houding in mijn hoofd te maken. Soms teken ik deze in een vlugge schets op een kladblad, als ik vrees dat ik ze ga vergeten. Tijdens het tekenen valt het wel eens voor dat ik die compositie verander.

Vervolgens begin ik te tekenen, met of zonder schets. Als ik details moet tekenen, grijp ik soms eens terug naar mijn foto’s en / of tekeningen die ik daarvoor had genomen. Een probleem bij strips is dat daar kleine details, zoals riemen, van prent tot prent durven te verschillen. Als dit het geval is, en ik heb geen foto van het desbetreffende personage, zoek ik hoe dat detail het meest voorkomt. Een voorbeeld: de riem van Korto Vos ziet er telkens anders uit.

Elk personage heeft zijn eigen kenmerken. Door de strips waarin Korto Vos voorkomt te herlezen, en zijn gezicht en lichaamsbouw telkens weer te bestuderen, begin je een idee te krijgen hoe hem te tekenen. Zowel essentiële kenmerken (de strepen op zijn gezicht, meestal ongeschoren, zijn haar, zijn kleren) als gelaatskenmerken (lang gezicht, geen spitse neus, met een knik, harige wenkbrauwen die meestal gefronst staan, zijn ogen in de schaduw van zijn wenkbrauwen, grote kin, vrij dikke nek,...)moet je kunnen bepalen.

Met deze dingen in gedachte bekom ik toch een gelijkenis. Meestal gebeuren deze dingen onbewust als ik aan het tekenen ben, maar soms moet ik er over nadenken en naar mijn info teruggrijpen.

Tekening van Korto Vos: - aangezicht link naar bejedi

- helemaal link naar bejedi

Ik oefen meestal door gehele tekeningen te tekenen, maar soms is het goed op bepaalde lichaamsdelen apart te oefenen. Door verschillende ogen te tekenen, kan ik bepalen welke het best bij een personage horen. Tekening verschillende ogen:

Ook delen zoals handen, … kunnen met bepaalde ‘regels’ worden getekend. Je kan je specialiseren in bepaalde houdingen van een hand, en deze optimaliseren om telkens te gebruiken. Dan zijn je tekeningen echter minder gevarieerd, en verlies je een uitdaging. Ik prefereer zo veel mogelijk een totaal andere houding te tekenen.

Maar soms is het handig op een andere tekening terug te vallen. Vroeger tekende ik meestal dezelfde houdingen, omdat ik nog niet ver genoeg was gevorderd om een andere te tekenen.

Zelfs nu gebruik ik onbewust nog ‘regels’, en ik denk dat die niet zijn weg te werken. Die ‘regels’ bepalen namelijk mijn stijl. De regels zijn dus ook positief, zolang ze mij niet beperken om bijvoorbeeld een andere houding te tekenen.

Ik raad technieken zoals tekenen met cirkels in een schets niet af, maar zelf gebruik ik ze niet. Als je echter problemen met proporties hebt kan dit handig zijn.

Als je een vrij grote tekening maakt, hef dan af en toe je tekening eens op en kijk er frontaal naar. Omdat je je blad tijdens het tekenen schuin bekijkt kan het zijn dat sommige delen uit proportie zijn. Dit komt voor in mijn oude tekeningen: mijn personages hebben allemaal zeer lange benen.

Enkele tekeningen: links naar bejedi Mara Jade

Voor de rechtshandige mensen: teken van links naar recht, van boven naar onder. Linkshandige mensen van rechts naar links. Anders vervagen je potloodlijnen en lopen ze door elkaar. Bekijk je handen eens nadat je een tekening hebt gemaakt. Als je afdrukken van potlood bemerkt, ben je verkeerd bezig.

 
 
  • Materialen:

Test verschillende materialen!

Ik kan het best tekenen met potloden tussen 2B en HB. B staat voor zacht en H voor hard. Hoe hoger het cijfer, hou harder of zachter(5B is zachter dan 2B). Vergeet niet: hoe zachter, hoe meer scherpen!

Gebruik een goede scherper en gom. Een slechte scherper kan ervoor zorgen dat je potlood niet goed tekent, en een slechte gom kan voor vlekken zorgen. Hou je papier ook goed vast bij het gommen, kreuken vermijd je best.

Ook bestaan er vele soorten papier. Probeer uit waar je het best op tekent. Ik prefereer gewoon printerpapier. Iets korreliger en ik kan minder details tekenen, iets harder en mijn potloodlijnen staan er teveel ingedrukt. Papier kan ook in prijs erg verschillen.

Voor je iets koopt, denk goed na of je het echt gaat gebruiken. Koop geen verf als je liever met potloden werkt. Koop geen programma zoals Adobe Photoshop als je het waarschijnlijk alleen voor simpele functies zoals roteren gaat gebruiken. Het programma kost veel en de meeste simpele functies vind je ook in paint (standaard op windows) of zelfs in je scanprogramma. Kijk eerst rond of je thuis niets interessant liggen hebt. Mijn vader had bijvoorbeeld nog oude aquarelverf.

Wanneer je tekent, zorg ervoor dat je ergens bent waar je goed zit. Als je geen andere mensen in de buurt kunt verdragen, zonder je dan liever af. Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt, dat je genoeg licht hebt. Een bureaulamp plaats je best aan de andere kant van je tekenhand. Ik ben linkshandig en mijn lamp staat rechts. Ik merk verschillen in mijn tekeningen als ik een ander genre muziek beluister. Werk met of zonder muziek, op een grote of kleine plaats, binnen of buiten, …

Een plek op jouw maat zorgt automatisch voor betere tekeningen.

Als je op een computer werkt, gebruik dan liefst een goed scherm en / of een macintosh.

Ik merk een duidelijk verschil als ik voor mijn gewoon of goed scherm werk. Mijn ogen worden veel minder snel vermoeid. Ik kan langer werken, en heb een beter resultaat. Ook kan ik meer in detail werken en zie ik de kleuren beter / echter.

Macintosh staat op grafisch gebied veel verder dan Windows en is dus beter voor je tekeningen. Stilaan beginnen ook de meeste windows programma’s voor macintosh te bestaan. Grafische programma’s zoals Adobe zijn ook in de eerste plaats voor een macintosh gemaakt. Ik heb meer mogelijkheden daar dan op mijn windows.

 
   
 
 
Site Map | Privacy Policy | Contact | 2004 Sofie